Hjälp till föräldralösa flickor i Nordöstra Kenya
I slutet av 80-talet reste mina föräldrar, som nyblivna pensionärer, första gången till ökenstaden Garissa i Nordöstra Kenya. Pappa Carl-Axel var kirurg och mamma Monica tandläkare. De reste som stafettläkare inom ramen för Rotarys Läkarbank. Under 25 år blev Garissa, deras nya vänner och den ständiga kampen mot kvinnlig könstympning och kvinnors rätt i en patriarkalisk struktur, centrum i mina föräldrars pensionärsliv. Man kan faktiskt säga att tack vare Garissa fick mina föräldrar chans att starta ett sista och avslutande meningsfullt kapitel i deras liv.
Med hjälp av Rotary´s Läkarbank byggde de upp det gamla bushsjukhuset utan rinnande vatten till ett väl fungerande sjukhus som blev ”role model” för andra distrikt i Kenya.
I Garissa skapade mamma och pappa varaktiga samarbeten med bland annat:
Mödravårds-organisationen Simaho som de sida vid sida kämpade mot kvinnlig könsstympning. Tillsammans med Simaho skapades möjligheter för unga kvinnor att försörja sig själva som sömmerskor.
Den feministiska organisationen Womankind blev som systrar till mina föräldrar och tillsammans med dem startade och drev de ett barnhem för 117 föräldralösa flickor. Dessutom byggdes och startade de en skola för 400 flickor.
Min väninna Susanne Carlzon hjälpte mamma och pappa att starta en insamlingsfond för att stötta deras arbete i Garissa. Nu, flera år efter mammas och pappas död lever denna fond vidare och vartenda öre som samlas in går oavkortat till Simaho´s och Womankind´s fortsatta arbete.
Är du intresserad och vill läsa mer, kikar du på www.garissa.se
Vill du stötta flickor och unga kvinnor i Garissa med en ekonomisk gåva så Swishar du direkt till Monica och Carl-Axel Ekmans insamlingsstiftelse på nummer: 900 17 77.
Eller så kommer du och yogar på måndagar 17:45 i Kungsholmens kyrka där en del av avgiften går till flickorna i Garissa.