Klasser, föreläsningar, retreats
och lite till

En sak leder till den andra och min verksamhet är, som allt annat, under ständig utveckling. Jag föreläser och leder yogaretreats. Jag är på företag och arbetar med stressreducering genom mindfulnessträning. Jag samarbetar i olika projekt och konstellationer med andra parter där min erfarenhet kompletterar deras. Bland annat leder jag 5-dagarsprogram för ett mer närvarande ledarskap tillsammans med styrelseproffset Christel Kinning.

I en mening: Idag använder jag mina egna erfarenheter för att hjälpa andra att leva ett härligare, mer omfamnande och mindre stressigt liv.

Föreläsningar

Upplägg av mina föreläsningar

När jag föreläser skräddarsys innehållet utifrån varje enskilt tillfälle. Mina föreläsningar är allmänmänskliga och alla känner igen sig. Våra livskriser liknar varandra – trots att våra öden skiljs åt. Jag delar med mig om de insikter och verktyg jag själv dagligen använder för att forma mitt nya liv. Jag pratar om kärlek, acceptans, sorg, ökad medvetenhet och vägen till förändring. Men det handlar inte bara om fördelar på det personliga planet. Det finns otaliga forskningsstudier som visar att de verktyg jag själv använder ökar vår produktivitet och kreativitet. Med regelbunden träning förbättras sömnen och jag får lättare att klara av humörsvängningar.  Dessutom ökar samarbetsförmågan inom organisationen.

Mina föreläsningar passar utmärkt för företag som är i en stark förändringsprocess eller som kanske har tappat självförtroendet eller upplever pressen som alldeles för stor. Många som jag möter befinner sig själva i brytpunkter i livet och trots min egen tragiska historia så är våra möten fulla av liv, hopp och skratt. Hur gör man för att leva sitt liv lite mer smooth? Lite enklare och lite gladare? Hur gör jag för att inte hela tiden haka upp mig på livets alla kullerbyttor och snubbeltrådar? Att hinna njuta medan tid är och inte oroa mig för det som kommer? För vad är egentligen meningen med livet? Och vem är det egentligen som bestämmer över mitt liv?

Exempel på företag och organisationer jag har föreläst hos:

 • Folktandvården i Blekinge
 • Modeföretaget Svea
 • Köpcentrum på sju olika platser i Sverige ägda av Newsec inom ramen för ”Retail Academy”
  tillsammans med Susanne Einhorn och Mia Törnblom
 • Trygghetsrådet i Stockholm, Malmö, Helsingborg, Örebro, Växjö
 • Härryda Kommun
 • Finansförbundet
 • Ekonomihögskolan i Lund
 • PwC
 • Sahlgrenska Sjukhuset i Göteborg
 • Bankhälsan
 • 4 Good
 • Halmstad Kommun
 • MSB
 • Svenska Kyrkan
 • Åklagarmyndigheten

Vill du diskutera ett föreläsningsupplägg med mig?

Ditt meddelande har skickats!
Oj, något gick fel. Kolla så alla fält stämmer och testa igen!

Lär dig leda dig själv och därmed andra

Samarbetsförmåga, styrka och kreativitet kommer inifrån

Tillsammans med styrelseproffset Christel Kinning har jag utvecklat ett program med fyra intensiva dagar då du får ny kunskap från omvärlds- och organisationsforskning samt de senaste evidensbaserade ledarskapsteorierna.
Hur kan du jobba mindre och ändå få mer gjort? Samtidigt som du skapar förutsättningar i organisationen för att alla ska känna mening och engagemang?

Idag, när våra hjärnor överhopas med information och alla nya utmaningar som ska lösas, blir utrymmet för kreativitet och nytänkande minimalt. Den digitala utveckling påverkar oss människor, och de företag vi arbetar i, lika mycket som när elektriciteten kom in i våra liv för drygt 100 år sedan. Därför behövs ett nytt ledarskap och samarbetsklimat.

Följ med på en resa ut i världen, in i våra hjärnor och ner i kroppens nervsystem. För att du ska kunna utveckla dina förmågor i den snabba och komplexa värld vi lever i utgår vi från det den senaste hjärn- forskningen. Samtidigt lär du dig hur du kan hjälpa andra att göra detsamma. Kunskap blandas med övningar och reflektioner.

För mer info om mitt samarbete med Christel Kinning mailar du till malin.savstam@ettriktliv.nu

Yogaretreats

Skapa tid för återhämtning – unna dig lyxen att stilla sinnena


Då och då behöver vi alla trycka på ”OFF-knappen”. Att utan omvärldens pockande eller krav bara få varva ner och ta hand om sig själv. Yogans olika dimensioner är ett kraftfullt verktyg för att gå in i våra nervsystem och hitta tillbaka till det allra innersta och det allra djupaste av oss själva.

Balansen finns där. Harmonin finns där. Tryggheten finns där. Till och med känsla av glädje och gemenskap finns där – djupt inne i mig själv. 
Tricket är att skala bort det som stör och gång på gång på gång hitta tillbaka till närvaro och medvetenhet vilket kan vara en utmaning i det ständiga brus som vi lever i.

Därför har jag sedan några år tillbaka skapat tillfällen för ”egentid” på Mallorca och i Sverige. Några dagar per år då vi använder kroppen för att mentalt gå djupare in i oss själva.

 

Kalendarium 2020

7 – 9 februari Frötuna, Uppsala
20 – 22 mars Frötuna, Uppsala
28 juni – 02 juli Cal Reiet på Mallorca
11 – 13 september Frötuna, Uppsala
27 – 29 november Frötuna, Uppsala

Kalendarium 2021

10 – 15 april Cal Reiet på Mallorca
3 – 7 maj Cal Reiet på Mallorca
19 – 23 september Cal Reiet på Mallorca

När jag anordnade mitt första yogaretreat 2015 kunde jag inte i min vildaste fantasi föreställa mig hur omfattande denna verksamhet skulle bli. Idag har drygt 450 personer tillbringat ett par avstressande dagar tillsammans med mig. Många har dessutom kommit tillbaka flera gånger för att tanka ny energi.

Vi möts utan masker på ett avskalat och naturligt sätt. Tävling och konkurrens har vi lämnat där hemma och tillsammans hamnar vi på ett djupare och kanske mer ärligt plan än vad vi är vana vid. Samtalen mellan deltagarna blir ofta innerliga och stöttande. Vi yogar dynamiskt för att stimulera muskler och skelett och vi yogar mer grundat för att stärka bindväv, leder och ligament. Med daglig andnings- och mindfulnessträning förbättras vår inre hälsa samtidigt som sinnet lugnas.

Kombinationen av hälsosam yoga, vegetarisk mat och energigivande samtal gör att vi återvänder hem med ett mer fridfullt sinne. Redo att åter möta vår vardag.
Efter varje avslutat retreat tänker jag: ”Nej, nu kan det aldrig mer bli en bättre grupp” – och ändå uppstår ny magi varenda gång.

 

 

Mindfulnessträning

Lev ditt liv nu

Den senaste forskningen inom Neurovetenskap visar att träning i medveten närvaro, det vill säga mindfulnessträning, ger många positiva effekter. Bland annat ökar vår förmåga till koncentration och uppmärksamhet. Vi får mer gjort samtidigt som våra relationer förbättras både på jobbet och privat. Förbättrad sömn, lägre blodtryck och ökat lugn är påtagliga fysiska effekter.

Genom Mindfulnessträning lär vi oss också att förstå att vi inte är våra tankar. Enkelt kan det beskrivas som att jag lär mig att separera mig själv från mina tankar – tankar som ofta skapar tankevurpor om hur verkligheten egentligen förhåller sig.

Jag arbetar med Mindfulnessträning på företag och i organisationer. Tillsammans skräddarsyr vi program utifrån varje företags unika behov. Det kan vara alltifrån ett tillfälle till återkommande träning.

Är du intresserad att diskutera Mindfulnessträning på ert företag mailar du till malin.savstam@ettriktliv.nu eller skickar ett kontaktformulär!

 

Yoga i Kungsholms kyrka

Välkommen till Sveriges vackraste yogarum……….


Det finns ingen bättre plats än våra fantastiska kyrkor att stilla våra sinnen, finna oss själva och hitta den gemenskap som en gemensam yogapraktik skapar.

Kyrkorummet, med all det djupt mänskliga som finns och frodas här inne, ger de allra bästa förutsättningar att öppna sitt hjärta och smälta ner i total harmoni. Kyrkorummet som härbärgerar våra upplevelser från livets start till livets slut kan bära och hålla oss stressade vardagsmänniskor i sin famn utan några pockande krav, värderingar eller fördömanden. Vi får vara precis så som vi är med alla skavanker och brister. Med alla våra fantastiska drömmar och starka drivkrafter.

Har du inte praktiserat yoga i Kungsholms Kyrka tidigare så säger jag KOM! Alla är välkomna. Ingen föranmälan. Vi har fina mattor att låna ut. Kostnad per gång är 125 kronor varav en del går till de föräldralösa flickorna i Garissa.

HATHA YOGA
När: Alla måndagar 17:45 fram till 09 december. Vårterminen 2020 startar 20 januari och pågår till 18 maj.

YIN YOGA
När: Följande torsdagar 17:45

 • 23 januari 2020
 • 13 februari 2020
 • 05 mars 2020
 • 26 mars 2020
 • 16 april 2020
 • 07 maj 2020

 

Mina böcker

Skrivna rakt ut ur mitt hjärta

Åren efter Tsunamikatastofen 2004 gick jag regelbundet som patient hos prästen och psykoterapeuten Louis Linder. Det hon gjorde för mig går inte att beskriva med ord. Inte nog med att hon puttade tillbaka mig på livets sida uppmuntrade hon mig även att börja skriva.

”Skriv rakt ut från hjärtat – skriv om exakt det du är med om och det som du känner i ditt hjärta just nu. När du sedan har skrivit så kan vi tillsammans gå igenom dina upplevelser och känslor.”

Jag gjorde som hon sa och på något underligt sätt blev mitt skrivande ett sätt för mig att lätta på mitt inre tryck. Att släppa en aning på alla spänningar som höll på att explodera inom mig.

Idag vet jag att på samma sätt som målande eller musikskapande kan vara terapeutiskt så kan även skrivande vara det.

Det är på detta sättet båda mina böcker har kommit till.

När Livet Stannar handlar om att gå från att vara död till att överleva – att få näsan över vattenytan. Något som jag menar vi människor är skapta att göra. Vi ÖVERLEVER. Till och med våra allra värsta mardrömmar överlever vi. Vi kommer just till punkten ”näsan ovanför vattenytan” då omgivningen drar en suck och tänker: Vad skönt nu är allt som vanligt igen. Men det är inte som vanligt och blir aldrig som vanligt för den som är drabbad.

Kärleken är Starkare än Döden handlar om processen att gå från att ha överlevt till att leva ett fullt och rikt liv. Här är min tes att detta är vi inte skapta till på samma sätt som i den första fasen. Här krävs det något helt annat.
Hur gör man för att inte ramla ner i total bitterhet över livets orättvisor?
Hur kan man skapa ett bra liv – trots att det inte blev det liv som man hade tänkt sig, utan ett helt annat liv?

Köp mina yogasmycken

Bär yogans kraft runt din hals

 

Jag hade länge längtat efter vackra yogasmycken som skulle påminna mig om kraften som yogautövandet har gett mig. Men ärligt talat hade jag ingen aning om hur det skulle gå till att hitta sådana.

Genom mitt samarbete med smyckeföretaget You it´s You och Eva Personne skapades yogamyckena Yoga it´s You. Ett jätteroligt och kärleksfullt projekt. Vill du kika mer på våra smycken trycker du på Yogaitsyou webshop

Stöd flickorna i Garissa

Hjälp till föräldralösa flickor i Nordöstra Kenya

I slutet av 80-talet reste mina föräldrar, som nyblivna pensionärer, första gången till ökenstaden Garissa i Nordöstra Kenya. Pappa Carl-Axel var kirurg och mamma Monica tandläkare. De reste som stafettläkare inom ramen för Rotarys Läkarbank. Under 25 år blev Garissa, deras nya vänner och den ständiga kampen mot kvinnlig könstympning och kvinnors rätt i en patriarkalisk struktur, centrum i mina föräldrars pensionärsliv. Man kan faktiskt säga att tack vare Garissa fick mina föräldrar chans att starta ett sista och avslutande meningsfullt kapitel i deras liv.

Med hjälp av Rotary´s Läkarbank byggde de upp det gamla bushsjukhuset utan rinnande vatten till ett väl fungerande sjukhus som blev ”role model” för andra distrikt i Kenya.

I Garissa skapade mamma och pappa varaktiga samarbeten med bland annat:

Mödravårds-organisationen Simaho som de sida vid sida kämpade mot kvinnlig könsstympning. Tillsammans med Simaho skapades möjligheter för unga kvinnor att försörja sig själva som sömmerskor.
Den feministiska organisationen Womankind blev som systrar till mina föräldrar och tillsammans med dem startade och drev de ett barnhem för 117 föräldralösa flickor. Dessutom byggdes och startade de en skola för 400 flickor.

Min väninna Susanne Carlzon hjälpte mamma och pappa att starta en insamlingsfond för att stötta deras arbete i Garissa. Nu, flera år efter mammas och pappas död lever denna fond vidare och vartenda öre som samlas in går oavkortat till Simaho´s och Womankind´s fortsatta arbete.

Är du intresserad och vill läsa mer, kikar du på www.garissa.se
Vill du stötta flickor och unga kvinnor i Garissa med en ekonomisk gåva så Swishar du direkt till Monica och Carl-Axel Ekmans insamlingsstiftelse på nummer: 900 17 77.

Eller så kommer du och yogar på måndagar 17:45 i Kungsholmens kyrka där en del av avgiften går till flickorna i Garissa.